Guide - Att välja trekammarbrunn

Guide att välja trekammarbrunn

Ska du anlägga ett avloppsreningssystem? Då är första steget att välja rätt trekammarbrunn, även kallat slamavskiljare. Här kan du läsa mer om vad en trekammarbrunn är och vad du bör tänka på för att välja den avloppsbrunn som passar dig och dina behov bäst.

Välja trekammarbrunn med infiltration - vad ska jag tänka på?

Välja storlek på trekammarbrunn

Storleken på din trekammarbrunn beror på hushållets storlek. En bra riktlinje är en volym på 2 kubikmeter per hushåll om du har blandat avloppsvatten. För BDT-avlopp (bad-, disk- och tvättvatten) räcker oftast en mindre brunn.

Om du planerar att tillsätta fällningsmedel i slamavskiljaren kan du behöva en större brunn. Då är 1 kubikmeter/person i hushållet ett bra riktmärke.

Valet av slamavskiljare beror på vilken typ av vatten som ska hanteras. Om det handlar om blandat avloppsvatten, vilket inkluderar både hushålls- och spillvatten, behöver du ett mer robust system för att effektivt separera slammet. För detta krävs ofta en större slamavskiljare som klarar högre belastning.

Om du istället endast ska hantera BDT-vatten (bad-, disk- och tvättvatten) kan ett enklare system vara tillräckligt. Då behöver brunnen inte hantera samma mängd organiskt material som vid blandat avloppsvatten, vilket gör att det kan vara mindre i storlek och kapacitet. För att säkerställa en effektiv och långsiktig rening är det därav viktigt att noggrant välja ett system som matchar det avloppsvatten du har.

Välja reningssystem för avloppsvatten

Det är viktigt att välja ett system som ger bra rening och fungerar på lång sikt. Valet av reningssystem beror på din fastighets specifika förutsättningar, som markens egenskaper och hur mycket avloppsvatten som produceras. När du ska välja reningssystem för avloppsvatten finns det flera alternativ att överväga beroende på din fastighets behov och markförhållanden.

Ordinär infiltration som reningssystem för avloppsvatten

Ordinär infiltration

Infiltrationssystem använder markens naturliga egenskaper för att rena vattnet. Avloppsvattnet leds från trekammarbrunnen till en fördelningsbrunn, som i sin tur skickar vattnet till spridningsledningar och vidare ut i marken där det filtreras genom jord och sand. 

Ordinär infiltrationsbädd passar bäst om marken har bra dräneringsförmåga.

Markbädd som reningssystem för avloppsvatten

Markbädd

I en markbädd sprids vattnet som vid ordinär infiltration, men kompletteras med en underliggande samlingsdel. Här fångas vattnet upp och filtreras genom ett lager av sand, grus och jord innan det släpps ut i naturen. 

Det här systemet är bra om marken har dålig dränering eller om du har ett hushåll med högre vattenanvändning.

Pumpinfiltration som reningssystem för avloppsvatten

Pumpinfiltration

Pumpinfiltration är ett system där avloppsvattnet pumpas ut i marken istället för att rinna av sig själv.

Det används ofta om marken är tät eller om det inte finns naturlig lutning för att få vattnet att rinna. Då placeras en pumpstation ut mellan slamavskiljaren och infiltrationen.

Minireningsverk som reningssystem för avloppsvatten

Minireningsverk

Ett minireningsverk är ett mer avancerat system som renar avloppsvattnet i flera steg; en biologisk del när kväve och syreförbrukande ämnen minskas och en sedimenteringsdel där fosfaterna fälls ut. Det renade vattnet kan därefter släppas direkt ut i naturen, då det bli jämförbart med badvatten i sjöar och vattendrag.

Det här alternativet är ett miljömässigt bra val som passar för fastigheter med begränsat utrymme eller när andra system inte är möjliga.

Placering av trekammarbrunn

När trekammarbrunnen ska grävas ner är det viktigt att välja en plats där slambilen enkelt kan komma åt. Tänk på att brunnen måste tömmas regelbundet, så se till att tillfartsvägen är tillräckligt bred och håll avståndet från brunnen till parkeringsplatsen, om möjligt, inom cirka 10–20 meter. Det är även viktigt att din brunn är lättåtkomlig för inspektion eller reparation om den skulle gå sönder.

Fördelar med Tranåsbrunnen - trekammarbrunn i stålfiberbetong

2 kbm Trekammarbrunn i stålfiberbetong

”Tranåsbrunnen” är en trekammarbrunn i stålfiberbetong som är perfekt för BDT- och KL-vatten från ett hushåll, upp till 5 personer. Här är några fördelar med Tranåsbrunnen:

  • Litet grävdjup
  • Helgjuten bottendel för snabb och enkel montering
  • Kräver ingen förankring – kan återfyllas med befintligt material
  • God insyn i brunnen vid inspektion
  • Färdigborrade in- och utlopp, samt T-rör ingår för utloppet
  • Kompletta infiltrationspaket som dimensioneras efter dina behov
  • Typgodkänd av SITAC
Tranåsbrunnen - en trekammarbrunn i stålfiberbetong för ett hushåll
Stora Tranåsbrunnen - en trekammarbrunn i stålfiberbetong för två hushåll

Stora Tranåsbrunnen - 4 kbm Trekammarbrunn

”Stora Tranåsbrunnen” är en trekammarbrunn i stålfiberbetong  avsedd för BDT- och KL-vatten från två hushåll, upp till 10 personer. Den består av två seriekopplade behållare, där den första tanken är en enkel kammare och den andra har tre kammare. Fördelar med Stora Tranåsbrunnen:

  • Lågt grävdjup, med inloppet i första behållaren på antingen 120 eller 145 cm ovanför botten, beroende på val av inlopp
  • Bottendelar gjutna i ett stycke, vilket minskar risken för läckage och underlättar installation av slamavskiljaren
  • Kan normalt återfyllas med befintligt material vid nedgrävning
  • Enkel att inspektera – du kan se både in- och utlopp när locket lyfts
  • Färdigborrade in- och utlopp, samt T-rör ingår för utloppet
  • Kompletta infiltrationspaket som dimensioneras efter dina behov
  • Typgodkänd av SITAC

Båda modellerna av Tranåsbrunnen är enkla att installera och underhålla, samtidigt som de erbjuder en kostnadseffektiv lösning för rening av avloppsvatten.

Nyströms Cement - helhetslösningar för trekammarbrunn

Hos oss på Nyströms cement hittar du effektiva lösningar för hantering av avloppsvatten, som trekammarbrunn och tillbehör till slamavskiljare såsom kompletta paket för markbädd och infiltrationsbädd. Vi erbjuder även kompletta paketlösningar med typgodkända slamavskiljare för ett och två hushåll.

Vanliga Frågor & Svar